Verbouwing Tiny House Schiedam afgerond.

Het heeft even geduurd, nee, we zeggen niet hoe lang, dat is nu ook niet belangrijk meer… Het is af!

En verhuurd aan een heel leuk Braziliaans stel dat totally in love is met het cute house in de typical Dutch neighbourhood. Als ik dan terugkijk en door alle foto’s scrol zie ik pas goed wat er allemaal gebeurd is. Maar nog meer zie ik wat we allemaal geleerd hebben. Want zo vat ik het doorstaan van alle tegenvallers voor het gemak maar even op.

Natuurlijk wisten we waar we ongeveer aan begonnen. Het was een oud huisje uit 1860. Het stond nog vrij recht, dus dat was een goed teken. Verder was alles gedateerd. Enorme gaskachel en oubollige vloerbedekking. Superfotogeniek keukentje dat het helaas niet heeft overleefd en een barst in het dakraam. Maar ach… dat varkentje zouden we wel wassen. En dat hebben we gedaan…

Al snel werd duidelijk waarom alle wanden voorzien waren van hardboard voorzetwanden. En begon ons ook te dagen waar mevrouw misschien aan overleden was. (in het bejaardenhuis hoor, niet in de woning!) Overal schimmel en vocht. Dat kon niet gezond zijn. Wie er blijkbaar geen last hadden van de schimmel waren de 3 miljoen muizen die de afgelopen decenia tussen het plafond gewoond hebben. Het zag zwart van de keutels.

De kozijnen in het dakkapel zagen er niet al te best uit, maar bleken nog veel rotter dan gedacht. De voegen uit de zijgevel ontbraken grotendeels en de waterleiding van de buurman hing onder spanning los aan het plafond. De watermeter moest verplaatst worden. De groepenkast vernieuwd, en alle andere (TV) kabels die ik dacht niet meer nodig te hebben moesten weer vanachter de voorzetwanden tevoorschijn getoverd worden.

De zijgevel werd gevoegd. De fundering werd geinjecteerd om optrekkend vocht tegen te gaan. En de afvoer werd ontstopt. Alles werd schoongeborsteld. Nieuwe voorzetwanden. Geisoleerd uiteraard, net als het dak. Nokvorsten vastgezet. Windveren tegen de zijkant van het dak. Betonvloer gestort, betonvloer toch weer weggebikt. Nieuwe CV, waterleiding, afvoer, keuken, badkamer, dakraam, dakkapel. Ik weet niet hoeveel dagen trapkrabben, schilderen, aftimmeren, tegelen, voegen, en inrichten.

Een hele bevalling, maar fantastisch om te doen. En echt heel veel geleerd weer. En die kennis nemen we natuurlijk mee. Die zetten we niet alleen in voor onze eigen verbouwingen. Maar natuurlijk ook voor onze opdrachtgevers. Mevrouw de Architect weet waar ze het over heeft! Wij helpen met praktische adviezen en voorbeelden uit eigen praktijk. Been there, done it… And it turned out Great! Again:-)

Zie hier het gehele project.