Transformatie kantoren

In opdracht van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) maakten we een plan voor de transformatie van een leegstaand kantoor naar (tijdelijke) woningen voor asielzoekers.

De PLUG & PLAY woningen worden opgebouwd vanaf de gevel van het bestaande pand en zijn naar wens uitbreidbaar naar binnen toe. Hierdoor ontstaat in de middenzone een gevarieerd en levendig ‘straat’beeld welke in de tijd kan veranderen. De flexibel indeelbare woonunits die tevens onderling te schakelen zijn bieden plaats aan gevarieerde gezins- en groepssamenstellingen.

De verspringende gevels met de verhoogde terrassen en de combinaties van wonen, ontspannen en ontmoeten maken de binnenstraat tot een aangenaam verblijfsgebied met ruimte voor interactie tussen verschillende bewoners

Binnen de woning is het van belang om een veiligheidsbeleving en ‘thuis’ te creĆ«ren. Een belangrijk aspect hierbij is dat bewoners zelf controle kunnen nemen over de woonomgeving. Door de keuze uit modulaire meubelelementen kan iedere bewoner zijn woning naar eigen wens indelen. Dit maakt het ontwerp voor bewoners tot een middel om weer grip en structuur te krijgen in de vormgeving van de nieuwe leefsituatie.